Stigegolf

Har I lyst til at spille et nyt spil, som både er hyggeligt og sjovt at spille udendørs sammen? Så kan stigegolf varmt anbefales. Stigegolf er et rigtigt sjovt spil for alle aldre.

Spillet er også nemt at gå igang med, men samtidig udfordrende at mestre, fordi det kræver øjemål og koordination at få kastet golfboldene omkring de forskellige stiger. Spillet er sjovt og udfordrende, og kan sammenlignes med petanque, hvor der skal kastes kugler så tæt på den lille bold som muligt. 

Stigegolf kan spilles i mange sammenhænge: Hjemme i haven, til firmafest, i kollegiegården eller på picnic. Spillet pakkes nemt sammen og kan tages med hvorhen man har lyst. 

I den følgende kan du læse mere om spillet stigegolf, hvordan det spilles, hvor du kan købe det. Du kan også give dig i kast med “lav selv stigegolf”. 

Stigegolf spillet

Det handler om at kaste bolas (to golfbolde bundet sammen af en snor) og score point på stigegolf målet. Stigegolf målet er en slags stige med tre trin. Hver spiller får tre sæt stigegolf kugler i hver sin farve, så man kan kende forskel på dem.

Nu går spillet ud på at deltagerne skiftevis kaster sine bolde mod stigen: Boldene skal hægte sig fast om stigens trin. 

I får point afhængig af hvilket trin på stigen, boldene snor sig fast på: 1, 2 eller 3 point. 

Den der først får 21 point, er vinderen af spillet. I kan tilpasse reglerne i forhold til hvem der er med. Øvede spillere kan f.eks. stå længere væk, mens uøvede og mindre børn får lov til at stå tættere på målet.

Stigegolf regler

Stigegolf opstilles på et åbent område: Der skal være ca. 6 m mellem kastestedet og stigen, og ca. 3 m bagved stigen. Så er I sikre på ikke at ramme noget med boldene. 

I kaster på skift og får point ved at kaste snoren med golfkuglerne i enden og få den til at vikle sig rundt om en af ribberne. 

Man laver et kast ved at holde om den ene kugle og slynge den af sted. Man spiller som regel 4 deltagere, som alle kaster, før der tælles point. 

Point optælles sådan: 

  • Øverste trin = 3 point
  • Midterste trin = 2 point
  • Nederste trin = 1 point

Hvis kuglen falder på jorden eller skydes ned af en anden spiller, tæller den ikke med, når runden er slut. 

I spiller på tur, indtil en deltager får 21 point og vinder spillet. 

Ifølge spilleregler stigegolf kræver det en nøjagtig score på 21 for at vinde. Hvis man scorer mere end 21, gælder rundens point ikke. Turen går videre til næste spiller, indtil en af deltagerne scorer 21.

Hvis dette er for svært, f.eks. for mindre børn, kan man selvfølgelig ændre reglerne, så den første over 21 point vinder. Ifølge reglerne er det tilladt at distrahere modstanderne ved at lave lyde eller bevægelser. Kropskontakt er ikke tilladt.

Køb stigegolf 

Stigegolf mål

Når du skal finde mål på stigegolf, er det ikke ligegyldigt hvilket sæt du køber. Du kan f.eks. tjekke om spillet er egnet til både børn og voksne, hvis det er den type stigegolf, du søger efter. Stigegolf mål findes i både børnehøjde og voksenhøjde.

Stigegolf pris

Du kan finde det populære spil til haven i flere forskellige prislag og kvaliteter. Spillet kan købes mange steder, f.eks. kan du købe stigegolf i Harald Nyborg, eller i Jem og Fix. Du kan også købe stigegolf i Bilka eller Jysk. 

Stigegolf fra byggemarkeder og supermarkeder er ofte prisvenlige og med nem samling, plus der følger ofte en bæretaske med til opbevaring. Det er udmærkede spil, som holder en vis mængde tid, til vind og vejr udendørs. 

Du kan også ofre lidt flere penge og købe stigegolf i en højere kvalitet. Disse sæt er ofte serieproducerede, men laves også af private, som laver rigtige fine versioner af stigegolf. 

Når du køber denne type stigegolf, følger der ofte rigtige bolas eller golfbolde med i sættet. Trækvaliteten er bedre og mere holdbar. Du kan købe stigegolf, som kan stå fast i haven, eller som kan skilles ad, nogle nemmere end andre. 

Stigegolf findes også produceret i rigtigt holdbart metal, med golfbolde i god kvalitet. 

Hvilket spil stigegolf skal jeg købe?

Hvis du er ny indenfor stigegolf, og bare gerne vil prøve det, kan du f.eks. købe stigegolf træ fra supermarkeder eller byggemarkeder. 

Hvis du kender stigegolf godt og gerne vil have en langtidsholdbar løsning, kan du istedet investere i stigegolf i træ og gode golfbolde, eller et sæt stigegolf i metal. 

Stigegolf lav selv

Du kan også lave stigegolf selv, hvis du er lidt handy og har lyst til at bygge dit eget sæt stigegolf. Det er ikke særligt svært at lave. Der skal laves et stativ af træ med rundstokke i forskellige niveauer, som golfboldene kan sno sig om. 

Der skal laves bolas, ved at bore hul igennem golfboldene. Herefter kan man trække flagstangssnor igennem hullerne. Slut af med at binde en knude og brænd enden på snoren med en lighter, så den ikke flosser op.

Stigegolf kugler

Søger du stigegolf ekstra kugler? Du finder ekstra stigegolf bolde, f.eks. på webshops, der forhandler spil til haven. Du kan f.eks. søge på “bolas til stigegolf”. På webshops kan du vælge mellem et godt udvalg af løse stigegolf bolde.  Stigegolf kugler findes i mange farver:  Der er blå, grønne, gule, orange, røde og sorte striber.