Rummikub

Rummikub er et klassisk spil som mange kender og holder af at spille. Når du spiller Rummikub, skal du bruge dit overblik og evne til at kombinere bogstaver. Rummikub er et sjovt og lærerigt spil, en underholdende måde at lære at stave, alt i alt et sjovt spil for hele familien.

I kan spille Rummikub 2-4 spillere og spillere fra 7 år og opefter kan deltage i et hyggeligt spil Rummikub. Spillet og reglerne er på dansk. 

Sådan spilles Rummikub

Hvad handler Rummikub spil om? Man spiller Rummikub med bogstaver, det gælder om at trække brikker og stave det længste ord, så flest mulige point kan scores. 

Spillerne starter med 14 brikker på deres brikholder. Nu gælder det om at komme først af med dem. Dette gøres ved at lægge brikkerne på bordet i grupper af mindst 3. Men pas på, lige pludselig kan en anden spiller sidde med en perfekt kombination og lukke spillet før dig. 

Inden spillet starter

Inden I går igang med spillet, skal følgende ting lige på plads:

1. Bland brikkerne og læg dem med bogstavsiden nedad i stakke med 7 i hver stak.

2. I skal hver især tage to stakke, de resterende brikker er “bogstavbanken”, som I trækker brikker fra.

3. Skriv jeres navne på regnskabsblokken.

Sådan gives point

Alle bogstaver og jokere tæller hver 1 point. I hver runde må du danne så mange ord, du ønsker, men kun det længste ord giver point. I tæller løbende point sammen på regnskabsblokken. Man kan få dobbeltpoint, hvis man kan bruge ALLE bogstaver på bogstavholderen. 

Rummikub regler

I Original Rummikub regler foregår spillet i to trin: Udspil og ombygning. 

Udspil

Når en spiller har udspil, skal hun i løbet af en tur enten danne ord med sine brikker, hvis det er muligt, eller trække en brik fra bunken på bordet.

Bemærk: Spillerne skal efter tur spille lægge kombinationer med mindst 40 point ned. Kan man ikke det, må man trække en brik fra “banken”, og turen går videre til næste spiller. I næste omgang skal spillerne lægge ord med mindst tre bogstaver.  

Turen foregår på tid: Hver spiller skal danne ord med brikker inden for 2 minutter. Hvis spilleren ikke gør det, skal han eller hun tage de brikker tilbage, som ikke er lagt i en rigtig kombination.

Ombygning

Ordkombinationerne lægges foran den enkelte spiller. Efter turen er slut, kan spillerne lægge brikker til grupper eller rækkefølger, der allerede findes på

bordet. Dette kaldes ombygning. Man må også bygge om på de andre spilleres kombinationer, men ikke før man selv har lagt sine første 40 point ned.

Sådan bygges om: Spillerne kan bruge brikker, som allerede ligger på bordet, til at ombygge kombinationer. Spilleren tager enten alle brikker i en kombination og bruger den til nye kombinationer, eller man tager blot en del af brikkerne. Reglen er dog, at der skal være mindst 3 brikker tilbage fra den oprindelige kombination

Alle de brikker, der  tages fra andre kombinationer, skal straks bruges i den nye kombination. En joker må kun bruges på samme måde som i den oprindelige kombination.

Jokere

Man kan se brikkernes værdi på brikkerne. En joker kan bruges i stedet for en anden brik. Jokeren har samme værdi som den brik, den erstatter. Når spillet er slut og der tælles point, giver jokeren 25 point. Spillere kan erstatte en nedlagt joker med den brik, jokeren er lagt i stedet for.

Spillets afslutning

Vinderen af en runde er den der først lægger sin sidste brik ned. Alle lægger herefter deres point sammen. De brikker, som de andre spillere ikke har fået lagt ned, tælles som minuspoint. Vinderen af spillerunden får summen af de andre spilleres minuspoint som pluspoint. 

Spillet går nu videre over flere omgange. Spillet slutter, når “bogstavbanken” er tømt og en spiller har ryddet sin holder for bogstaver. 

Rummikub spilleregler siger herefter at der skal tælles point sammen. Vinderen er den, der har opnået flest point.

Regler rummikub

I Rummikub regler er der nogle ting, som man må og ikke må:

1. Spilleren må ikke danne ord, der allerede ligger på bordet.

2. Spilleren må bruge et hvilket som helst ord, der står i en almindelig ordbog. 

Undtagelser fra dette er:

  • Egennavne
  • Forkortelser
  • Udenlandske ord
  • Ord med bindestreg

3. Det er tilladt at bruge flertalsformer. 

Er I i tvivl om et ord er tilladt? Så må man protestere, før næste spiller begynder. Ordet kan derefter tjekkes i en ordbog, og hvis ordet ikke kan accepteres, må spilleren tage bogstaverne tilbage og som ??straf? tage endnu et bogstav fra “bogstavbanken”. Herefter går turen går videre til næste spiller.

Har I lyst til at udfordre jer selv? Så kan I aftale kun at bruge ord fra et bestemt emne. 

Rummikub Travel

Rummikub er et spil, der trækker i smilebåndene og stimulerer hjernen. Det handler om at danne ordkombinationer på tid og se muligheder i alle ordene, der ligger på spillebordet. 

Taktisk er det en god ide at lave de længste ord ved hjælp af forstavelser og endelser. Prøv også at få tømt din bogstavholder, så du kan opnå dobbeltpoint.

Spillet findes i traditionel størrelse til brug i hjemmet, men du kan også få en Rummikub rejseudgave, i halv størrelse, som passer perfekt i tasken. Spillet hedder Rummikub Travel. Det er forseglet i en blikæske, så spillet nemt kan tages med overalt. I kan tage Rummikub Travel med på tur i sommerhuset, i flyet eller på stranden. 

Rummikub køb

Spillet Rummikub kan købes i velassorterede boghandler eller supermarkeder, køb f.eks. rummikub Bilka, som har et stort udvalg af spil.

Du kan også spille Rummikub online gratis på mange spilportaler. Rummikub online er sjovt, fordi du hurtigt kan gå igang med et spil, f.eks. når du er på farten eller har brug for en sjov pause.