Backgammon

Har du prøvet at spille Backgammon? Spillet med den karakteristiske spilleplade, opdelt i de lange, spidse trekanter byder på mange timers underholdning. I skal spille med terninger og flytte de runde spillebrikker hjem i ??banken?. Det er et spil der til stadighed nydes og spilles af mange. 

Backgammon er et sjovt spil, som både børn og voksne kan spille. Forskning viser, at børn der spiller taktiske spil, såsom skak og backgammon, stimuleres intellektuelt og bliver bedre til at tage beslutninger. Grunden er at Backgammon har både logiske og matematiske elementer, kombineret med det uventede element. Det gør spillet meget spændende at spille. Både nybegyndere og trænede spiller får meget ud af et spil Backgammon, også bare for hyggens skyld. 

Backgammon er derfor en sjovt spil, som stimulerer de små grå – både hos voksne og børn. Backgammon køb er nemt: Spillet sælges i større supermarkeder eller i boghandler. 

Backgammon købes også nemt på internettet, der findes heldigvis en række webshops, der fører et meget fint og bredt udvalg af backgammon spil. Her kan du vælge mellem Backgammon spil i læder, håndlavede Backgammon spil eller Backgammon spil udført i lækkert og holdbart træ. 

Spil Backgammon 

Backgammon opstod i oldtidens Grækenland, men den version der spilles i dag er selvfølgelig en moderniseret udgave. Men det er sjovt at tænke på, at det er et spil med rødder, der strækker sig flere tusinde år tilbage. 

Backgammon et er et klassisk spil, som I kan spille overalt. Spillet kommer i en flot og praktisk kasse, som bare kan pakkes sammen efter at spillet er slut. I derfor kan tage Backgammon med overalt. I kan tage Backgammon med på rejsen, i sommerhus eller måske på en skovtur? Uanset hvad så er Backgammon et sjovt, klassisk og lærerigt spil. 

Backgammon regler

Disse ting skal I bruge til Backgammon:

  • 1 spillebræt
  • 2 x 15 brikker i hver sin farve 
  • 4 terninger (2 til hver spiller)

Spillet spilles oftest i en kasse med et spillebræt, dekoreret med 24 spidser, fordelt på 4 kvadranter. 

Spidserne nummereres oftest fra 24 til 1, den ene spiller mod uret og starter i det fjerneste højre hjørne. Den anden spiller starter med uret med start i den fjerneste venstre kvadrant. 

Spidserne 1-6 kaldes spillerens “hjemland”, “indre hjemland” eller blot “hjem”, mens 7-12 kaldes det “ydre hjemland” eller “ydre land”. 

Spidserne 13-18 er modstanderens ydre land og 19-24 er modstanderens hjemland.

Det har betydning om din brik befinder sig på dit ??hjemland? eller i modspillerens domæne, hvor dine brikker kan blive slået ud af din medspiller. 

Hver spiller starter med 15 brikker i én farve. Brikkerne kan stå på spidserne, og uden for brættet hvor de taget af. De kan også stå på den lodrette skillelinje mellem kvadranterne, kaldet “baren” eller “gærdet”.

Målet i Backgammon er at få alle sine brikker til sit ??hjemland? og få dem taget af brættet. Den først når dette har vundet.

Backgammon opsætning

Hvordan laver man en backgammon opstilling? Der er som sagt 24 spidser på et Backgammon-bræt. 

Halvdelen vender ind mod dig og er dit hjemland. Det er delt midt over i et indre og et ydre hjemland. Når I laver backgammon setup inden spillet starter, skal du have to brikker stående i din modspillers hjemland på dennes plads nummer 1. 

Du skal også lægge fem brikker på modstanderens plads nummer 12, og tre brikker på din egen plads nummer 8. Til slut lægges fem brikker på din plads nummer 6, som starter med at være i ??hjemlandet?.

Så har I lavet en opstilling backgammon, og kan gå videre med at finde ud af, hvem der skal starte. Det afgøres ved et terningeslag med én terning: Spilleren med de højeste øjne starter. 

Sådan spiller man Backgammon
Her kan man se en opsætning i Backgammon

Backgammon start – trækkene

Nu er spillet igang, og I skal på skift flytte brikker hjem til hjemlandet. 

Når du slår med de to terninger, må du bruge slaget på at flytte en eller to terninger. Eksempel: Hvis du slår en firer og en sekser, må du altså flytte én brik fire felter plus én brik seks felter ELLER flytte en brik ti felter. 

Du må kun bruge hele slaget til at flytte en brik, hvis den kan ??mellemlande?, inden du flytter videre. Du skal derfor enten flytte den fire eller seks felter, hvor den ??lander? på en plads, inden du kan flytte den videre.

Du må rykke din brik til et tomt felt eller til et felt, hvor der kun står en af modstanderens brikker. 

Hvis der står flere end én af modstanderens brikker på samme felt, er feltet blokeret, og du kan derfor ikke lande her.  Jo større en blokade modstanderen har, des sværere er det at komme forbi. Du kan på samme måde sørge for at danne blokader med dine egne brikker, som stopper modspillerens brikker fra at flytte hjem. 

Hvis en spiller slår det samme med begge terninger (et såkaldt dobbeltslag eller passlag), skal han flytte i alt 4 x dette antal øjne, medmindre det ikke er muligt, fordi nogle af spidserne er blokerede.

Et eksempel: Hvis du slår et dobbeltslag, f.eks. 2 + 2, skal du ikke kun rykke 2 x 2 spidser frem, men derimod 4 x 2 spidser frem. Hvis der ikke er blokerede spidser, kan dette gøres på flere måder:

  • Rykke 1 brik 8 spidser
  • Rykke 2 brikker hver 4 spidser
  • Rykke 1 brik 6 spidser og rykke 1 anden brik 2 spidser frem

Hvis du lander med en brik, hvor der står én af modstanderens brikker, bliver modstanderens brik “slået hjem” og skal anbringes på gærdet, dvs. kanten i midten, der adskiller de to halvdele af spillebrættet. 

Nu er det modstanderens opgave at få den forviste brik tilbage på spillebrættet, inden han må flytte med sine andre brikker. Brikken står på ??spids 25? og skal med én terning flyttes til spidserne 19-24. 

En brik kan ikke lande på en spids, hvor der står to eller flere af modstanderens brikker ?? spidsen er blokeret. Det er derfor en vigtig del af spillets strategi at undgå at blive slået hjem og samtidig sørge for at blokere for modpartens brikker og slå brikker hjem. 

Udtagning af brikker og gevinst

Når en spiller har fået brikkerne samlet på spidserne 1-6, kan hun bruge terningslagene til at tage en brik fra brættet, fra en spids der svarer til det terningen viser. 

Har spilleren ingen brikker på spids 6, kan hun bruge en 6’er til at tage en brik ud fra spids 5. Hvis hun heller har nogen brikker på spids 5, kan hun bruge 6’ere og 5’ere til at tage en brik væk fra spids 4, osv. 

Hvis spilleren slår en 6’er og en 2’er og har brikker på begge spidser, kan spilleren rykke de ramte brikker ud. 

Spillere, der først får taget alle sine brikker af før sin modstander, har vundet spillet.

Backgammon brikker og spilleplade

Backgammon online

Du kan også spille gratis Backgammon online, der findes mange forskellige spilleportaler med backgammon online gratis. Hvis du er supergod til Backgammon live, og har fuldstændig styr på Backgammon spilleregler, så kan du få stor fornøjelse af spillet online. 

Du kan f.eks. gå med i en hyggelig backgammon-klub, hvor I spiller online sammen. Da der er variationer i opfattelsen af Backgammon, er det selvfølgelig en god idé, at I aftaler Backgammon regler. Man også spille online Backgammon  mod en computer. 

I kan f.eks skrive jeres Backgammon regler ned, så I altid kan tjekke, om reglerne er som aftalt i klubben. Alt i alt er Backgammon et hyggeligt og socialt spil, også online. Det er fuldstændig gratis at spille Backgammon online og reglerne de samme som i det klassiske spil der spilles omkring spillebordet. 

Backgammon er sjovt og udfordrende

Der er mange timers underholdning og udfordring i spillet Backgammon. Du får skærpet din koncentrationsevne og den logiske tænkning. 

Backgammon stimulerer også hovedregning, og giver en pause i en travl hverdag. Vi er på farten med mobiltelefoner, SMS´er og konstante opdateringer. Med et spil Backgammon kan du få en sjov og lærerig pause, som foregår i den gode, gamle analoge verden. 

Spillet er en sjov og anderledes måde at underholde, samt aktivere sig selv og hjernen på, og det skaber glæde og hygge. Du kan spille Backgammon uanset om du er voksen eller barn ?? det er et godt og alsidigt spil, som henvender sig til alle aldersgrupper.

Backgammon fås i forskellige kvaliteter

Backgammon-spil kan både købes i meget billige versioner, hvor alle dele typisk er lavet af plastik, men spillet laves også i luksuriøse versioner.

Backgammon-spil i luksusvarianten er ofte lavet i smukke materialer, såsom træ og læder. Backgammon spil produceret i Italien og Grækenland er ofte i flot og håndlavet kvalitet. 

Overvej gerne hvad du skal bruge Backgammon spillet til, før du vælger hvilken kvalitet du ønsker. Skal I f.eks. bare spille i sommerhuset eller udendørs, så er det måske en god ide at købe et billigt spil, som ikke er lavet i dyre materialer. 

Men måske er du en feinsmecker og går op i at spille Backgammon lavet af kvalitetsmaterialer. F.eks. som medlem af en backgammonklub, vil du nok gerne have et spil lavet af flot læder eller smukt træ, som holder længe og bliver smukkere med årene.

Professionel Backgammon

Backgammon er en seriøs sport, og der afholdes både nationale og internationale mesterskaber i spillet. 

World Backgammon Association afholder hvert år en European Backgammon Tour, hvor deltagere der har fået flest point undervejs på touren mødes i finalen og kæmper om titlen. 

Du kan også spille Backgammon i turneringer i Danmark. Dansk backgammon Forbund arrangerer årligt de åbne nordiske mesterskaber, en af verdens største turneringer. Her deltager spillere fra hele verden. I Danmark arrangerer Dansk backgammon Forbund på nationalt plan også danmarksmesterskaber, både individuelt og på holdbasis.